Innovatie & projecten
Uitgelicht
Project smart glasses in de thuisverpleging
Mede door de coronacrisis wordt het faciliteren van ‘zorg op afstand’ steeds belangrijker. Dit pilootproject van Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen kreeg de naam RATZ en staat voor ‘Remote Assistance Technische Zorgen’ waarbij wordt onderzocht hoe Smart Glasses technische zorgen vanop afstand kunnen ondersteunen, bv. bij een complexe wondzorg, aanprikken van een poortkatheter, intraveneuze perfusie, plaatsen suprapubische sonde,…
Wat is de ‘Smart Glass’?
De Smart Glass beschikt, naast een camera met een krachtige zoomfunctie, ook over een spreek-luisterverbinding en kan foto’s maken. De bril is tevens uitgerust met een ‘augment display’, een klein scherm waar instructies in de rechterlens kunnen worden geprojecteerd. Dit is bijzonder handig voor het geven van aanwijzingen (bv. bij wondzorg) of het projecteren van instructies (bv. instellen morfinepomp)
Hoe werkt het?
De verpleegkundige gaat bij de patiënt langs, zet de Smart Glass op en maakt verbinding met de ‘backoffice’. In de backoffice zit een zorgverlener die vanop een vaste locatie de handelingen ‘live’ meevolgt en feedback of instructies kan geven. De Smart Glass kan volledig vanop afstand worden bestuurd waardoor de verpleegkundige de handen vrij heeft om de zorghandelingen uit te voeren.
Sharon Delabie, nursingbegeleidster bij het Wit-Gele Kruis, afdeling Kortrijk: “We deden reeds enkele testen en zowel onze thuisverpleegkundigen als patiënten zijn tot nu toe enthousiast. Het is een knap staaltje innovatie met heel veel potentieel. Wanneer je bij de patiënt bent en je vragen of problemen hebt kan je bijvoorbeeld direct bellen naar een referentieverpleegkundige wondzorg. Voor nieuwe medewerkers of collega’s die zich onzeker voelen bij bepaalde handelingen, omdat ze dit nog niet veel gedaan hebben, kan dit een meerwaarde zijn. Ook andere zorgpartners kunnen trouwens aansluiten tijdens de video call, bv. een wondzorgspecialist die zo de hoogdringendheid van een consultatie kan inschatten of in overleg kan gaan met de verpleegkundige en patiënt. Dit komt de kwaliteit van zorg alleen maar ten goede.”