Zorgaanbod
Uitgelicht

Home » Zorgaanbod » Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen start met vroedvrouwenteam

Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen start met vroedvrouwenteam

In 2021 werden de voorbereidingen getroffen om vanaf 1 januari 2022 van start te gaan met een vroedvrouwenteam dat actief is over de hele provincie.

Directeur zorg Peter Rasschaert: “De vroedvrouwenwerking is een mooie aanvulling op onze dienstverlening. Onze vroedvrouwen staan mama’s voor en na de bevalling bij in hun thuisomgeving en bouwen zo – net als onze thuisverpleegkundigen dat doen bij onze patiënten – een vertrouwensband op.”

In nauw overleg met de huisarts, gynaecoloog en/of pediater staan de vroedvrouwen in voor aanvullende zorg voor en na de bevalling, van prenatale zorg tot medische controles of begeleiding bij borstvoeding.

Coördinator Julie Vanderschueren: “Ik combineer al heel wat jaren mijn job als zelfstandig vroedvrouw met die van thuisverpleegkundige, maar sinds januari ben ik voltijds coördinator van het nieuwe vroedvrouwenteam bij het Wit-Gele Kruis. Zo blij dat ik mijn hart kan volgen en jonge ouders met raad en daad mag bijstaan.” Het vroedvrouwenteam bestaat momenteel uit 5 vroedvrouwen met elk hun eigen expertise: lactatiekundigen, een seksuologe, iemand gespecialiseerd in multiculturele voorlichtingen, … Zo krijgt iedereen de meest gepaste begeleiding.

Het vroedvrouwenteam zet meteen ook enkele events op de planning. Er zijn (betalende) workshops maar ook heel wat gratis activiteiten: Mama Cafés, borstvoedingsworkshops, een webinar over sport, … met veel liefde en plezier gegeven door een van de vroedvrouwen.